Nederlands Dagblad, 23 januari 2004

Auteur afgehouden van avondmaal

van onze redactie kerk

 

BARNEVELD - Dr. K. van der Zwaag is door zijn kerk, de Gereformeerde Gemeente in Barneveld, afgehouden van het avondmaal. Dat heeft Van der Zwaag gisteren bevestigd. Aanleiding is de onrust die zijn boek Afwachten of verwachten? heeft veroorzaakt.

 

Van der Zwaag, in het dagelijks leven redacteur bij het Reformatorisch Dagblad, wilde gisteren geen commentaar geven op de zaak. In zijn boek gaat hij in op de toe-eigening van het heil: de vraag hoe een gelovige zeker weet dat hij gered is. Van der Zwaag stelt in Afwachten of verwachten? dat God ruimer 'nodigt' tot geloven dan in bepaalde reformatorische kerken - zoals de Gereformeerde Gemeenten - wordt gepredikt. Zijn boek leverde al forse discussies op, vooral in het wekelijkse kerkblad De Saambinder van de Gereformeerde Gemeenten.

 

Naar nu heeft ook Van der Zwaags eigen kerkenraad in Barneveld maatregelen tegen hem genomen. Enkele dagen voordat het avondmaal in december zou worden gevierd, kreeg Van der Zwaag te horen dat hij niet zou worden toegelaten tot de tafel, meldt iemand op het internetforum van de website www.omsionswil.nl. ,,Reden is niet de inhoud van zijn boek, maar de onrust die dit boek binnen de Gereformeerde Gemeenten teweegbrengt.'' Van der Zwaag zei gisteren dat deze formulering feitelijk juist is, maar hij wilde er niet inhoudelijk op in gaan.

 

Scriba D. Roest van de Barneveldse Gereformeerde Gemeente wilde de zaak gisteren bevestigen noch ontkennen en verder geen commentaar geven op de zaak. Van der Zwaags predikant, C. Hogchem, was niet bereikbaar voor commentaar.

 

Voorlopig

Van der Zwaag is formeel niet onder censuur gesteld. De Dordtse Kerkorde, waarop onder andere de Gereformeerde Gemeenten zich funderen, spreekt naast de disciplinaire afhouding (censuur) ook van de 'voorlopige afhouding'. Die valt officieel niet onder de tuchtregels van de kerk. Vaak wordt een periode van afhouding door een kerkenraad gebruikt om te onderzoeken of het gemeentelid in kwestie al dan niet onder tucht gesteld moet worden. Reden voor tucht kan 'het zaaien van tweedracht' zijn.

 

Op internet vragen enkelen zich af of deze maatregel toch de opmaat zal zijn voor censuur tegen Van der Zwaag. Dit vooral omdat de Gereformeerde-Gemeentepredikant D. de Wit uit Nieuw-Beijerland in De Saambinder in de artikelenserie 'Afval of verval' al stevig stelling nam tegen hem en zijn boek. Een uitvoerig verweerschrift tegen de artikelen van ds. De Wit verscheen op internet van mr. A.A. Bart uit Rhenen, die de vrees uitspreekt dat ,,dergelijke veroordelingen een inleiding vormen op de censuur''.