Geplaatst op dinsdag 2 oktober 2007 08:18 , laatste wijziging dinsdag 2 oktober 2007 08:18

Auteur Bram Bart verlaat Geref. Gem.

van onze redactie kerk

KRABBENDIJKE - Auteur mr. Bram Bart, schrijver van het boek Waar staan de Gereformeerde Gemeenten?, heeft zijn lidmaatschap van het kerkverband opgezegd. Bart (35) stond onder censuur sinds het verschijnen van het boek in juni. 

De kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente in Krabbendijke zag zijn schrijven als een bezwaarschrift tegen de leer in het kerkverband. In Waar staan de Gereformeerde Gemeenten? constateert Bart dat het preken van 'standen in het genadeleven' gemeengoed is geworden in het kerkverband. Het gaat dan over de stappen waarmee iemand tot geloof moet komen. Daarover maakt hij zich zorgen, omdat die leer ,,een blokkade is voor mensen om tot geloof te komen''.

Bart maakte bij de classis Goes bezwaar tegen de censuur, maar de kerkelijke vergadering wees zijn bezwaren af. Vrijwel tegelijkertijd verklaarde de generale synode van de Gereformeerde Gemeenten een bezwaarschrift van onder meer Bart niet ontvankelijk. Dit bezwaar was gericht tegen een recensie in kerkblad De Saambinder van het boek van dr. Klaas van der Zwaag.

,,Voor ons standpunt, dat het geestelijk leven begint met een toevlucht nemen tot Christus, is binnen de Gereformeerde Gemeenten geen ruimte meer'', concludeert Bart. ,,Iedere weg om nog in beroep te gaan, was afgesloten. Alles terugnemen was geen optie waardoor ik eigenlijk niets anders kon dan mijn lidmaatschap opzeggen. Dat is mij erg zwaar gevallen. Ik blijf verbonden met de bezwaarden, die gebukt gaan onder het heilsordelijk systeem in dit kerkverband.''

Bart oriŽnteert zich op een lidmaatschap bij een andere kerk.

Ds. A. Verschuure van de Gereformeerde Gemeente in Krabbendijke  wil niet op de kwestie reageren.